اگر به دنبال یک مادهی غذایی با خواص بسیار بالا و باورنکردنی هستید و به این مطلب برخودید حتما تا انتهای آن همراه ما باشید زیرا میخواهیم به فواید و خواص کشک برای سلامتی بدن بپردازیم.
- ۲۰ مادهی غذایی که با مصرفشان میتوانید به جنگ بدن درد بروید
- کشک چیست؟
- جدول ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم کشک
- ۱. خواص کشک برای تقویت سیستم ایمنی
- ۲. خواص کشک برای معده و گوارش
- ۳. خاصیت کشک برای لاغری
- ۴. فواید کشک برای سلامت پوست و مو
- ۵. خواص کشک برای استخوان و دندان
- ۶. خواص کشک برای سلامت زنان
- ۷. خاصیت کشک برای کاهش فشار و قند خون
- ۸. فواید کشک برای سلامت قلب
- سایر مزایای کشک
- موارد مصرف کشک
- عوارض مصرف زیاد کشک چیست؟
- خواص کشک برای سلامتی؛ کلام آخر
کشک چیست؟
کشک نوعی لبنیات است که از ترکیب شیر و سرکه تهیه میشود. برای تهیهی کشک، ابتدا شیر را به جوش میآورند و سپس سرکه سفید را به آن اضافه میکنند. مخلوط را به مدت زمان معینی در دمای اتاق قرار میدهند تا اسیدی شده و تبدیل به مادهای قابل خوردن شود. از کشک معمولاً به صورت تنقلات یا در تهیهی برخی از غذاها و دسرها استفاده میکنند. از آنجایی که این ماده ارزش غذایی بالایی دارد و بسیار مغذی است، مصرف آن به شدت به افراد مختلف به خصوص ورزشکارانی که به دنبال جذب پروتئین هستند توصیه میشود. خواص کشک بیشمار بوده ولی در اینجا به چند مورد از مهمترین فواید آن میپردازیم.
مشاهده همه
جدول ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم کشک
مواد مغذی | ارزش غذایی |
انرژی | ۶۱ کالری |
کربوهیدرات | ۴.۷ گرم |
چربی | ۳.۳ گرم |
فیبر | ۰ گرم |
آب | ۸۱ % |
پروتئین | ۳.۵ تا ۶ گرم |
پتاسیم | ۱۰۴ میلی گرم |
سدیم | ۳۶۴ میلی گرم |
۱. خواص کشک برای تقویت سیستم ایمنی
کشک دارای خواص بیشماری است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن انسان تا حد زیادی کمک کند. به علاوه، این مادهی مغذی با داشتن ویتامینها، آنتیاکسیدانها، پروبیوتیک، پروتئین بسیار بالا، استیک اسید و بسیاری از مواد مغذی دیگر، سلامتی عمومی بالایی را برای بدن انسان به ارمغان میآورد.
- آنتیاکسیدانها؛ خواص کشک برای کبد هم بسیار اهمیت دارد. کشک حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی مثل ویتامین C و E است. این آنتیاکسیدانها میتوانند به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک زیادی کنند. هنگامی که کبد بخواهد با سموم در بدن مبارزه کند، آنتیاکسیدان تولید میکند. خواص آنتیاکسیدان در بدن به شکلی است که بتواند سلامت انسان را تضمین کند. این ماده التهاب را کاهش داده و سلامتی را برای بدن به ارمغان میآورد.
- پروبیوتیک؛ کشک حاوی پروبیوتیکها یا میکروارگانیسمهای مفید زیادی است. این مواد در دستگاه گوارش به عنوان میکروبهای مفید وجود داشته و میتوانند به سلامت روده کمک کنند که این اتفاق ریسک عفونت در مجاری گوارشی را کاهش میدهد.
- پروتئین؛ خواص کشک در بدنسازی آن را به یکی از محبوبترین مواد غذایی برای بدنسازان تبدیل کرده است، چراکه کشک حاوی مقدار قابل توجهی پروتئین است. پروتئینها نقش مهمی در ساخت و عملکرد سلولها، بافتها و سیستمهای بدن دارند. مصرف کشک به عنوان یک منبع پروتئین میتواند برای رشد و ترمیم عضلات بدن، حفظ سلامت استخوانها و حفظ سطح قندهای خون مفید باشد. به طور معمول، هر ۱۰۰ گرم کشک حاوی حدود ۵ تا ۶ گرم پروتئین است، اما این مقدار ممکن است با توجه به شیرهای مختلف، متفاوت باشد.
- استیک اسید؛ استیک اسید که قدرت ضد میکروبی دارد در افزایش عملکرد سیستم ایمنی نقش زیادی دارد و قادر است به مبارزه با باکتریها و ویروسها کمک کند.
۲. خواص کشک برای معده و گوارش
کشک به راحتی هضم میشود و حتی افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند نیز میتوانند آن را مصرف کنند. لاکتوز در طی فرآیند تخمیر تجزیه میشود و جدای از آن، باکتریهای مفیدی نیز در آن وجود دارند که میتوانند به تسکین سیستم گوارشی ملتهب و درمان ناراحتی معده کمک کنند. کشک همچنین میتواند به تسکین علائم مربوط به مشکلات معده، سوزش معده و کرامپهای معدوی کمک کند. همچنین خواص کشک ناشتا هم برای معده و روده زیاد است چون به لطف باکتریهای مفید، این ارگانها را ضد عفونی کرده و تمیز نگه میدارد.
۳. خاصیت کشک برای لاغری
مصرف کشک میتواند باعث تولید کمتر کورتیزول در بدن شده و به دلیل داشتن کلسیم غنی و پروتئین به کاهش وزن کمک زیادی کند. پروتئین موجود در کشک شما را تا مدت زیادی سیر نگه میدارد و از پرخوری جلوگیری میکند. به دلیل سبک زندگی نامتعادل و عدم تعادل در هورمون کورتیزول، بدن چربی بیشتری در خود انباشته میکند. کشک تولید کورتیزول را کنترل کرده و همچنین احساس سیری را برای مدت طولانی فراهم میکند. در نتیجه کالری دریافتی نیز کاهش میکند.
۴. فواید کشک برای سلامت پوست و مو
کشک یکی از محبوبترین روشهای درمانهای خانگی برای پوست و مو است. در هند استفاده از کشک برای سلامت پوست و مو بسیار زیاد است و از آن به عنوان یک نرم کنندهی طبیعی برای مو استفاده میکنند که بافتی صاف و براق به موها میدهد. خواص ضد میکروبی و اسید لاکتیک موجود در کشک نیز به از بین بردن شوره سر از پوست سر کمک میکند. مالیدن خمیر کشک با حنا میتواند شورهی سر را از بین ببرد و موها را براق و نرم کند.
کشک منبع خوبی از روی و ویتامین E و آنتیاکسیدان بوده که برای داشتن پوستی سالم و درخشان ضروری است. از همین رو کشک را میتوان در بسیاری از روتینهای پوستی استفاده کرد. کشک به عنوان یک سفید کنندهی طبیعی عمل کرده و چهرهای روشن و درخشانتر را برایتان به ارمغان میآورد.
۵. خواص کشک برای استخوان و دندان
کشک مادهای حاوی مقدار بسیار زیادی کلسیم و فسفر است. کلسیم برای استخوانها و دندانها یک مادهی ضروری به حساب میآید و از همین رو با مصرف کشک نیاز روزانهی شما به کلسیم و فسفر را تا حد زیادی تامین میشود. کشک استخوانهای شما را تقویت کرده و خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آرتریت، پوکی استخوان، پوسیدگی دندان، لثهی ضعیف و دیگر موارد را کاهش میدهد.
۶. خواص کشک برای سلامت زنان
کشک دارای باکتریهای مفید خوبی است که برای سلامت واژن مهم است. این ماده غذایی به تعادل PH واژن کمک میکند و سلامت آن را بهبود میبخشد. کشک به طور ویژه برای خانمها بسیار مفید است، زیرا در جلوگیری از رشد عفونتهای مخمری واژینال نقش بهسزایی دارد. کشک شامل باکتری لاکتوباسیلوس بوده که تعادل مخمر را در واژن باز میگرداند و علاوه بر این با تولید پروکسید هیدروژن، عفونتهای واژن را از بین میبرد.
۷. خاصیت کشک برای کاهش فشار و قند خون
کشک سرشار از پروتئین است که با کاهش سطح قند خون مرتبط است. بسیاری از مطالعات نشان میدهد که کشک و ماست به کاهش مقاومت به انسولین و سطح گلوکز در بدن کمک بسزایی میکنند و از همین رو خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ کاهش مییابد. افراد مبتلا به دیابت باید روزانه مقادیر مناسبی از ویتامین دی و کلسیم دریافت کنند و بهترین منبع ویتامین دی و کلسیم لبنیات است. بنابراین با گنجاندن لبنیات به خصوص کشک و ماست یونانی در رژیم غذایی خود تا حد زیادی قند خون خود را کنترل کنید.
۸. فواید کشک برای سلامت قلب
اگرچه محتوای چربی کشک سبب شده است که برخی از افراد تصور کنند این مادهی غذایی میتواند برای قلب مضر باشد، اما حقیقت این است که کشک به بهبود سلامت عمومی قلب کمک میکند. کشک میتواند HDL یا کلسترول خوب را افزایش و فشار خون را کاهش دهد. کلسترول و فشار خون بالا هر دو از عوامل اصلی افزایش خطر بیماری قلبی هستند. کلسترول خوب به شریانهای قلبی این امکان را میدهد که خون را به آرامی در طول بدن جریان دهد و قلب را سالم و قوی نگه میدارد.
- خواص ارده کنجد؛ از سلامت قلب تا کاهش خطر سرطان
سایر مزایای کشک
- کشک به کاهش افسردگی کمک میکند.
- کشک با توجه به مواد مغذی خود مغز افراد را آرامتر کرده، سطح استرس را کاهش داده و سلامت روان را ارتقا میدهد.
- کشک به دلیل داشتن ویتامین و مواد معدنی یک تقویت کنندهی انرژی هم در نظر گرفته میشود.
- کشک به داشتن خواب بهتر کمک میکند و بیخوابی را درمان می کند.
موارد مصرف کشک
خوشبختانه در کشور ما غذاهای لذیذ بسیار فراوانی وجود داشته که میتوان در آن از کشک استفاده کرد و لذت برد. از جمله این غذاهای لذیذ و پرطرفدار عبارتاند از:
- آش رشته؛ یکی از آشهای خوشمزه و بسیار لذیذ که حاوی رشته، سبزیجات، کشک و دیگر موارد است.
- کشک بادمجان؛ یکی دیگر از غذاهای لذیذ همراه با کشک، کشک بادمجان (با بادمجان معمولا کبابی شده) است که میتوانید آن را همراه با نعنا و سیر داغ میل کنید.
- کله جوش؛ یکی دیگر از غذاهای خوشمزه و لذیذ حاوی کشک که بسیار مقوی بوده و طرز تهیهی آن در استانهای مختلف متفاوت است.
- کشک و کدو؛ غذای بسیار پرطرفدار کرمانی که همانند کشک بادمجان است و به جای بادمجان از کدو استفاده میشود.
- اشکنهی کشک؛ یکی دیگر از غذاهای سنتی و معروف ایرانی که در آن از کشک معمولا ترش استفاده میکنند و سرشار از ویتامین و مواد مغذی است.
- کشک خشک؛ کشک خشک که به صورت تنقلات مصرف میشود یکی دیگر از راههای مصرف کشک است. خواص کشک خشک عبارتاند از پروتئین بسیار زیاد، افزایش سیستم ایمنی بدن، بهترین جایگزین برای شیر، کمک به هضم غذا و… .
عوارض مصرف زیاد کشک چیست؟
اگرچه کشک دارای فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن است اما مصرف بیش از حد از هم میتواند خطرناک باشد و عوارض جانبی داشته باشید. برخی از این عوارض شامل موارد زیر هستند:
- یبوست
- نفخ
- افزایش وزن
- خطر درد مفاصل
خواص کشک برای سلامتی؛ کلام آخر
کشک نوعی لبنیات است که فواید بسیار زیادی برای سلامت عمومی بدن انسانها دارد و بهتر است حتما آن را روزانه در میان وعدههای غذایی خود بگنجانید و به این نکته هم توجه کنید که نباید در مصرف آن زیادهروی کنید. کشک یک مادهی غذایی فوق العاده بوده که دارای عوارض جانبی محدودی بوده که به دلیل زیادهروی در مصرف آن است.
از جمله خواص کشک پروتئین بالا، کربوهیدرات کم و سرشار بودن از مواد معدنی و ویتامین ها و پروبیوتیکهاست. این غذای خانگی ساده گنجینهای از فواید بیشماری برای بدن است که بر سلامت قلب، ایمنی بدن، سیستم گوارش، سلامت استخوان، سلامت پوست و مو، سطح قند، وزن و غیره تأثیر میگذارد. اگر به مواد غذایی خاصی حساسیت یا آلرژی دارید بهتر است قبل از مصرف این ماده حتما به پزشک متخصص خود مشورت کنید.
منبع: Digit